YKS'ye hazırlanırken, konulara anlayarak çalışmak ve konuları oturtabilmek; karşımıza çıkan soruları zorlanmadan çözebilmek için çok kıymetli. Konuyu sadece okumak ya da konuya göz atmak yetmez, çalıştığımız konuları anlamamız ve konuların kalıcılığını sağlayabilmemiz gerekli. Peki kalıcı konu çalışması nasıl yapılır? Ders dinlerken nelere dikkat etmemiz gerekir? Dersi işledikten hemen sonra neler yapmalıyız? Konuyla ilgili test çözmeden önce nasıl bir çalışma yapılmalı? Konu çalışırken hangi kaynakları kullanabiliriz? Konuyla ilgili kaç soru bankasından soru çözmemiz gerekir? 2021 YKS’de sayısal TR 523.sü olmuş biri olarak sizler için bütün bu soruları kendi çalışma sistemimden hareketle cevaplayacağım ve kaynak önerilerinde bulunacağım. Hazırsanız başlayalım!
Dersi Derste Hallet
Okulda veya dershanede öğretmenin konuyu anlatırken onu dikkatli dinlemeye özen göster. Ne kadar iyi dinlersen, konuyu o kadar kalıcı hâle getirirsin.
Ders esnasında ufak notlar alman, konuya olan ilgini arttırır ve derse daha kolay konsantre olmanı sağlar. Fakat not alırken derste geçen her şeyi yazmaman çok önemli. Sadece çok önemli olan, kilit noktaları yazmalısın; diğer türlü dersin akışından kopabilirsin.
Dersi dinlerkenki amacın ögretmeninin anlattıklarını %100 anlamak olmalı. Anlamadığın noktalar illaki olacaktır, bunları dersin uygun bir anında öğretmenine sormaktan çekinme. Ders esnasında konuyu ne kadar iyi anlarsan, daha sonra konuyu çalışırken o kadar kolaylık yaşarsın.
Konuyu YouTube'dan dinliyorsan, videoyu izleme akışını bozmayacak şekilde not almanı tavsiye ederim. Video izlemenin avantajı, videoyu durdurabiliyor olmak. Anlamadığın yerleri durdurarak tekrar tekrar izleyebilirsin. Yine de anlayamıyorsan o derste iyi olan birine danışabilirsin.
Ders Sonrası Tekrar
Okulda konuyu işlendikten sonra eve geldiğinde o konuyu tekrar etmelisin. Bu tekrarı ders esnasında tuttuğun notu okuyarak ya da öğretmeninin derste kullandığı materyallerden faydalanarak yapabilirsin. Yaptığın bu ilk tekrar, yeni işlenen bu konunun kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçmesi sürecini başlatmış olacak.
YouTube'dan konu çalışıyorsan da konuya çalıştığın günün akşamı ya da konuya çalıştıktan sonraki gün , video izlerken aldığın notları okuyarak konuyu tekrar edebilirsin.
Detaylı Konu Çalışması
Okuldaki derste konuyu işlediniz, eve gelince konuyu kısaca gözden geçirdin. Bundan sonraki aşama, test çözmeden önce konuya detaylı olarak çalışmak olacak. Kendi kendine konuya çalışman, konuyu içselleştirebilmek adına çok önemli. Bu çalışmayı yaparken konu anlatımlı kitaplardan yararlanabilirsin, konuyla ilgili farklı videolar izleyebilirsin.
Konuya çalışırken önemli noktaları sesli olarak tekrar edersen, konuyu anlaman kolaylaşır ve konu zihninde daha sağlam bir yer edinir. Ya da konuyu birine anlatmayı deneyebilirsin. Yeni çalıştığın bir konuyu başkalarına anlatabiliyorsan, sen de o konuyu anlamışsın demektir.
Konu Çalışırken Kullanabileceğin Kaynaklar
VAF yayınlarının konu anlatım fasikülleri, konuyu detaylı ele alması ve video destekli olması sayesinde konu çalışırken kullanabileceğin en iyi kaynaklardan. İçerisinde konu anlatım kısmı, çözümlü örnekler, video çözümlü testler bulunuyor. Kitabın tamamının alanında uzman hocalar eşliğinde anlatılıyor olması, mezun iseniz sanki okula gidiyormuş gibi ya da özel ders alıyormuş gibi konuyu öğrenmenizi sağlıyor. Okul temposu olan birisiyseniz de konuyu sağlam bir şekilde tekrar edip detaylı bir şekilde çalışmanıza ve pekiştirmenize olanak sağlıyor. Benim 12. Sınıf dönemimde –geçen sene- pandemiden ötürü bir dönem okul ve dershaneler kapanmıştı. Ben de konu eksiklerimi VAF sayesinde halletmiştim. Sizlere de kullanmanızı tavsiye ederim.
Test Çözümü
Konuya detaylı bir şekilde çalıştıktan sonraki adım, konuyla ilgili test çözmek. Konuya çalıştıktan sonra 2-3 farklı soru bankasından konuyla ilgili test çözmen, konuyu yeterince pekiştirmeni sağlayacaktır. Test çözmemizdeki temel amaç, konuyu pekiştirmenin yanında konuyla ilgili anlayamadığımız noktaların farkına varmak. Test çözerken çıkan yanlışlarımız, boş bıraktığımız sorular, çözerken emin olamadığımız sorular, bize konuyla ilgili anlamadığımız yerleri veya o konuda tam olarak yetkinleşemediğimiz noktaları gösterdikleri için çok değerliler. O yüzden bu tür soruları bir kenara atmamalı, nasıl çözüldüklerini anlamaya çalışmalısın. Benim fizikte bir soruyu farklı hocalara toplam beş defa sorup yine de anlamadığım olmuştu. Ama pes etmemiştim, soruyu bir türlü anlayamadığım için konuya tekrardan çalışmıştım, sonrasında da farklı bir kitaptan daha o konuyla ilgili soruları bitirip çözemediğim soruya geri dönmüştüm ve soruyu anlayabilmiştim. Burdan da anlaşılacağı üzere, yanlışlarımız ve boşlarımız bizim moralimizi bozmamalı. Onların doğrusunu anlayabilmek için çabalarken konuda yetkinleşiyoruz ve konuyu kalıcı hale getirmiş oluyoruz.
Konu Tekrarı Hangi Sıklıkla Yapılmalı?
Kalıcı bir konu çalışması yapmak istiyorsak, konuya çalıştıktan ve konuyla ilgili bol soru çözdükten sonra konuyu belli aralıklarla tekrar etmemiz gerekir. Matematik, fizik gibi derslerde bu tekrar test çözerek yapılabilir; sözel derslerde ve sözel ağırlıklı konularda ise ilk tekrarınızı okuyarak, sonraki tekrarlarınızı test çözerek yapıp testlerde çıkan yanlışlarınızdan hareketle konudaki hatırlayamadığınız yerleri okuyabilirsiniz.
İlk tekrarı konuya çalıştıktan bir gün sonra, ikinci tekrarı bir hafta sonra, üçüncü tekrarı bir ay sonra yapabilirsiniz. Gitgide yaptığınız tekrarın ağırlığını konu çalışmaktan test çözmeye kaydırmak sizin için faydalı olacaktır. Örneğin yaptığınız ilk tekrarda konuyu detaylı olarak okuduysanız ikinci tekrarınızda konuyu yüzeysel olarak okuyup soru çözebilirsiniz. Üçüncü tekrarda ise sadece soru çözerek ilerleyebilirsiniz. Bunun dışında denemelerde yanlış yaptığınız ve boş bıraktığınız sorulardan hareketle eksik olduğunuzu hissettiğiniz konuları da tekrar etmelisiniz.
Bu yazımda sizlere kendi tecrübelerimden hareketle kalıcı konu çalışmasını nasıl yapıldığından bahsettim. Detaylı konu çalışmasının nasıl yapılacağı, test çözmenin önemi ve konu tekrar sıklığı gibi konulara değindim ve konu çalışmanız için kaynak önerisinde bulundum. Umarım sizlere faydalı olur.
Öneri ve isteklerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Gül Naz Babaoğlan